Preko 30% Amerikanaca ima jednu ili više tetovaža, a prema nedavnoj studiji oko 25% njih želi da im se ukloni tetovaža. Ako ste zainteresovani za uklanjanje tetovaža, najbolja opcija danas dostupna je laserska terapija. Sa današnjim napretkom u laserskom uklanjanju tetovaža tokom protekle decenije, laseri mogu pomoći da tetovaže sigurnije i efikasnije izblede u manje tretmana. Pored toga, sa više dostupnih lasera, boje mastila koje je nekada bilo teško ukloniti sada se mogu lečiti. Iako se tehnologija poboljšala, vaša sigurnost i rezultati i dalje gotovo u potpunosti zavise od osobe koja vrši uklanjanje tetovaže. 

Da biste se pripremili za ono što možete očekivati od laserskog uklanjanja tetovaža, u nastavku ćete pronaći odgovore koje pacijenti često postvljaju naše dermatologe pre lserskog tretmana. 

Novi početak za vašu kožu

Budite iskreni prema sebi. Da li ste razmišljali o svakom izboru tetovaža koji ste ikada napravili? Da li je neko od njih bio rezultat, da tako kažemo, loše procene? Ili se nešto što je u mladosti  izgledalo smešno sada u najmanju ruku predstavlja loš ukus?

Uklanjanje tetovaža omogućava vašoj koži novi početak. Tehnološki napredak je proces učinio lakšim nego ikad ranije.

Uklanjanje tetovaže obično traje više sesija, odvojenih najmanje četiri nedelje, pa počnite sada da planirate leto, pogotovo ako imate veće tetovaže. Besplatne konsultacije mogu vam pomoći da procenite koliko će vam sesija trebati i ukupnu investiciju.

Koje boje se mogu tretirati laserskim uklanjanjem tetovaža?

Sve boje se mogu tretirati laserom, ali neke boje reaguju lakše od drugih. Pored toga, svakoj boji na tetovaži je potrebna talasna dužina laserskog svetla kako bi se efikasno tretirala. Mnoga mesta koja nude lasersko uklanjanje tetovaža imaće samo 1 ili 2 lasera ​​- ovo ograničava količinu boja koje se mogu tretirati i mogu rezultirati neoptimalnim rezultatima i povećanim rizikom od neželjenih efekata. U Laserskom centru Gala imamo 5 različitih laserskih sistema koji mogu tretirati tetovaže, omogućavajući našem stručnom osoblju da optimizuju vaš tretman za najsigurnije i najefikasnije rezultate.

Koliko laserskih tretmana će biti potrebno za uklanjanje tetovaže?

Teško je predvideti koliko će sesija biti potrebno da bi se tetovaža značajno uklonila, a da je prethodno nismo videli i procenili. Stvari koje treba uzeti u obzir uključuju boje, dubinu i starost tetovaže.

Kada se tetovirate, umetnik tetovaže sloji mastilo. Laser ne može bezbedno da slomi sve slojeve u jednoj sesiji tretmana. Vreme između tretmana je neophodno da bi vaša koža zarastala. Nakon laserskog uklanjanja tetovaže, možete videti crvenilo, otok i malo mehurića. Vašem telu treba vremena da isprazni mastilo. Kada laserska svetlost udari u mastilo, ona rastvara mastilo u sitne čestice. Vaše telo mora isprati ove sitne čestice. Nakon svakog tretmana, vaša tetovaža treba da posvetli. U proseku, pacijentima je obično potrebno 4-8 sesija.

Kako izgleda procedura? 

Generalno, ovo je ono što biste trebali očekivati tokom sesije laserskog uklanjanja tetovaža:

Manjim tetovažama će biti potrebno manje impulsa, dok će većim trebati više da ih uklone. U oba slučaja, da biste se potpuno rešili tetovaže, trebaće nekoliko tretmana. Nakon svake posete, vaša tetovaža bi trebala postajati sve bleđa. 

Lasersko uklanjanje tetovaža je neprijatno, ali većini pacijenata nije potrebna anestezija. U zavisnosti od lokacije vaše tetovaže, možda ćete prethodno želeti da primenite topikalnu kremu za anesteziju.

Neposredno nakon tretmana, koristite ledene obloge da biste umirili tretirano mesto. I primenite antibiotsku kremu ili mast i zavoj da biste je zaštitili. Takođe bi trebalo da budete sigurni da je prekrivena kremom za sunčanje kada ste napolju.

Da li je lasersko uklanjanje tetovaža bezbedno za sve?

Većina ljudi može bezbedno da se podvrgne laserskom uklanjanju tetovaža. Postoji nekoliko izuzetaka. Za lasersko uklanjanje tetovaža potreban vam je zdrav imunološki sistem. Žene koje su trudne ili doje ne bi trebalo da se leče ovom metodom. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *