Strija je vrsta ožiljka koja se razvija kada se naša koža brzo istegne ili smanji. Nagla promena puca u kolagenu i elastinu, koji podržavaju našu kožu. Kako se koža zarasta, mogu se pojaviti strije.

Ne razviju svi ove uske trake na svojoj koži. Izgleda da fluktuirajući nivoi hormona igraju značajnu ulogu. Takođe možete imati veći rizik ako imate genetsku predispoziciju. 

Vreme u kom se najčešće pojavljuju strije su: 

Strije se obično pojavljuju kao trake paralelnih linija na vašoj koži. Ove linije imaju drugačiju boju i teksturu od vaše normalne kože i kreću se od ljubičaste do svetlo ružičaste do svetlo sive. Kada dodirnete strije prstima, na koži ćete osetiti blagi greben ili udubljenje. Ponekad možete imati osećaj kao  da vas strije svrbe i li bole. Strije možete imati gotovo bilo gde, ali one su najčešće na stomaku, dojkama, nadlakticama, butinama i zadnjici.

Vremenom boja bledi, a uske trake tonu ispod vaše kože. Ako prstom pređete preko zrele strije, možete osetiti blago udubljenje.

Gde se strije pojavljuju?

Nećete dobiti strije na licu, šakama ili stopalim, ali mogu biti gotovo bilo gde drugde. Najverovatnije će biti tamo gde vaše telo skladišti masti, poput stomaka, bokova, butina, dojki i zadnjice. Mogli biste ih primetiti i na donjem delu leđa ili na nadlaktici. Genetika može igrati veliku ulogu u dobijanju strija. Na primer, ako ih je majka dobila na butinama tokom trudnoće, verovatno je da ćete ih tamo imati i vi. 

Procenjuje se da ih ima 50% do 90% žena, ali mogu ih dobiti i muškarci. Takođe je uobičajeno da devojčice u tinejdžerskim godinama (dojke, butine, kukovi ili zadnjica) i dečaci (donji deo leđa ili kuka) dobijaju strije tokom perioda rasta. 

Sta uzrokuje stije?

Strije su rezultat istezanja kože i povećanja kortizona u vašem sistemu. Kortizon je hormon koji prirodno proizvode vaše nadbubrežne žlezde. Međutim, ako imate previše ovog hormona, vaša koža može izgubiti elastičnost.

Strije su uobičajene u određenim okolnostima:

Možemo li sprečiti nastanak strija?

Jedan od najboljih načina da ih sprečite je održavanje telesne težine. Pijenje puno vode može vam pomoći da sprečite oštećenja kada se koža istegne. Hrana koja održava kožu zdravom takođe može smanjiti rizik. Jedite hranu bogatu cinkom, poput oraha i ribe, i hranu sa vitaminima A, C i D, poput citrusa, mleka i slatkog krompira.

M22 Laserski Centar Gala

Jedna od naefikasnijih metoda u tretmanu strija jeste laserski tretman. 

Lasersko uklanjanje strija Lumenis M22 frakcionim neablativnim laserom je neinvazivan, minimalno bolan, napredni tretman kojim se ostvaruju veoma dobri rezultati, bez vremena oporavka.

Tokom ovog tretmana laserski zraci prave mikroskopska toplotna oštećenja u dubljim slojevima kože, upravo na mestu gde i nastaju strije, što stimuliše ćelije na proizvodnju novih kolagenih i elastičnih vlakana.

Nova i zdrava kolagena i elastična vlakna zamenjuju oštećena koja se nalaze u ožiljku i ožiljak, odnosno strija sa vremenom počinje da bledi i da poprima izgled okolne kože.   

Strije postaju značajno manje vidljive nakon samo nekoliko tretmana, a koža na tretiranom delu postaje boljeg kvaliteta, glatka, zategnutija.

Tretman se radi u seriji 4-5 tretmana. Period izmedju dva tretmana je oko mesec dana.

Cena zavisi od površine regije koja se tretira.

Mi u Laserskom centru Gala koristimo lokalni anestetik na tretiranoj regiji kako bi smanjili osećaj bola.

Nakon tretmana prisutno je intenzivnije crvenilo prvih 6 sati, nakon toga se smanjuje I nestaje nakon 5 dana. Moguće je prisustvo I edema u period 24h. To su normalne I očekivane reakcije.

Dejstvo laserskog tretmana strija je progresivno, što znači da su krajnji efekti vidljivi nakon nekoliko meseci.

U najvećem broju slučajeva potrebno je uraditi 4 do 6 laserskih tretmana za postizanje maksimalnih rezultata.

Nakon tretmana nema perioda oporavka i klijent se može odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Crvenilo i otok koji se javljaju neposredno nakon tretmana nestaju u roku od par dana. 

Savetuje se izbegavanje izlaganja direktnom sunčevom zračenju najmanje mesec dana nakon tretmana kao i korišćenje krema sa visokim zaštitnim faktorom ( SPF 50+).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *