Hercegovačka 14, kula B, Beograd

062 287 938

Lečenje ožiljaka od akni

Akne spadaju u najčešće inflamatorne dermatoze pilo-sebaceane jedinice I za njihovo rešavanje je uglavnom potrebno duži proces lečenja.

Acne vulgaris se javljaju kod 85% adolescenata. Iako je nastanak ožiljaka uglavnom moguće sprečiti, veliki broj pacijenata se obrati za stručnu pomoć već kad su ožiljci nastali.

Doktorka Sanja

Ukoliko se akne ne leče 90-95% klijenata će imati neki oblik ožiljaka.

Tipovi ožiljaka

Veličina I dubina ožiljaka zavisi od dužine trajanja upalnih procesa, genetske predispozicije I imunosupresivnog odgovora organizma.

Postoje brojni načini za tretiranje atrofičnih ožiljaka: dermoabrazija, hemijski pilinzi, punch ekcizije, fileri I naravno laseri.

Uglavnom su očekivanja klijenata veoma visoka (ponekad I nerealna) I traže od lekara da učini I ono što nije moguće. Ono što je bitno pre tretiranja samih ožiljaka je da se smire svi upalni procesi.

Postoje dva osnovna tipa ožiljaka atrofični I hipertrofični u zavisnosti od toga da li je došlo do smanjene ili povećane produkcije kolagena. U 90% slučajeva kao posledica akni javljaju se atrofični ožiljci.

Hipertrofični ožiljci su ružičasti, nalaze se iznad nivoa kože, tvrdi su I prelaze preko ivice same povrede. Češće se javljaju kod osoba tamnije puti I to na telu.

Atrofični ožiljci se dele na ice pick, boxcar I rolling.

Iako se svi slažemo da je najbolje akne lečiti pre nego što ožiljci nastanu, moramo priznati da je veliki broj klijenata koji se javi sa već formiranim ožiljcima. Vrlo je važno napomenuti da je zaista nemoguće 100% ukloniti ožiljke ali svakako ih  je naprednim tehnologijama moguće vidljivo smanjiti i na taj način pomoći klijentima u svakodnevnom socijalnom životu.

Svi znamo kako ožiljci od akni doprinose smanjenju samopouzdanja naročito kod mlađih generacija. Vremenom ti mladi ljudi postaju povučeni i nedruželjubivi zato je vrlo važno pomoći im!

Kako izgleda tretman?

Laser koji koristimo je dobro poznati Lumenisov M22.

Površina koja se tretira se namaže anestetičnom kremom kako bi tretman bio prijatniji. U zavisnosti od vrste ožiljaka naš lekar će odrediti parametre koji su najbolji u konkretnom slučaju.

Nakon tretmana prisutno je crvenilo koje se najvećim delom povuče u roku od 2h ali je I dalje blago prisutno u narednih par dana.

Za ublažavanje crvenila nakon laserskog tretmana nanećemo masku I korititi krio kugle.

Tretmani se rade na 4-6 nedelja a broj tretmana koji je potreban  je dosta individualan ali se krece u proseku 4-6.

Bolest se ne može izlečiti, ali se uspešno stavlja pod kontrolu. Najvažnije je prepoznati provocirajuće faktore koji ne moraju biti isti kod svih bolesnika i koje treba izbegavati u najvećoj mogućoj meri jer će se  u suprotnom i pored terapije, bolest razvijati.

Zakažite prvi tretman na 062 287 938.
Lokacija: Hercegovačka 14, kula B, Beograd.